Omgevingsplannen
Bij het bouwen van woningen of andere geluidgevoelige gebouwen komt in het kader van de ruimtelijke ordening het aspect ‘geluidhinder’ al snel aan de orde. Als een omgevingsplan voor de bouw van een geluidgevoelige gebouw moet worden gewijzigd of als er kan worden afgeweken van het omgevingsplan, regelt het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) het toegestane geluid op de gevels van de woningen.
Zodra een bestemmingsplanwijziging plaats vindt binnen het aandachtsgebied van een (spoor)weg of binnen de zone van een industrieterrein, moet getoetst worden aan het toegestane geluid in het Bkl. Hiervoor is een akoestisch onderzoek noodzakelijk. Voor de provinciale wegen en industrieterrein is overigens nog geen aandachtsgebied vastgesteld en geldt in het kader van het overgangsrecht nog de zonering uit de Wet geluidhinder.
Mocht uit de berekeningen blijken dat de geluidbelasting te hoog is, dan worden mogelijkheden onderzocht om de geluidbelasting te reduceren. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het toepassen van geluidsarm asfalt, het plaatsen van schermen of gevelmaatregelen aan de woningen. Ook wordt uitgezocht of er ontheffingsmogelijkheden zijn om een hogere geluidbelasting toe te staan. Gelet op de complexiteit van de materie raden wij aan om reeds bij een eerste schetsontwerp van een bouwplan of een eerste aanzet voor (wijziging van) een bestemmingsplan contact met ons op te nemen om na te gaan of knelpunten te verwachten zijn. Daarna kunnen we u begeleiden om binnen de akoestische randvoorwaarden van de wet te komen tot een definitief bouw- of bestemmingsplan.
Kraaij Akoestisch Adviesbureau verzorgt akoestische onderzoeken voor bouwplannen, bestemmingsplannen of reconstructies in opdracht van particulieren, architecten, projectontwikkelaars en gemeenten.